19. alm. søndag

14.08. 2023 | Prædika

 

1.L: 1. Kong 19,9. 11-13. 2.L: Rom 9,1-5. Ev: Matt 14, 22-33

Nogle mennesker undrer sig over, hvorfor Gud er så langt væk fra dem, især når katastrofen rammer deres familie eller deres by eller deres land. Andre mennesker er overbeviste om, at Gud er overalt omkring dem, og de føler Guds nærvær hver time hver dag. Hvilken slags person er du? Føler du dig langt væk fra Gud, eller er Gud tæt på dig hele tiden? Der er ikke noget rigtigt svar. Jeg spørger blot, hvor du tror, Gud er. Er Gud langt væk eller er Gud her nu?

Det evangelium, vi har hørt i dag, er historien, som er afbildet i et af vores smukke vinduer, det til højre, et billede, du vil finde i mange kirker på hele Færøerne. Dette billede trøster folk, der arbejder til søs, og de familier, der bliver hjemme. Der er en båd på søen, hvor Jesus tog hen for at bo, da han forlod Nazaret. De mennesker, han boede hos, var fiskere: Peter, Andreas, Jakob, Johannes og de andre. Han kendte søen godt, og han forstod, hvor skræmmende det var at være på søen i en voldsom storm. Han må have været sammen med sine venner i deres både mange gange, men denne gang havde han sendt dem ud uden ham. De må have været meget bekymrede, for vinden var kraftig. Under stormen var de mennesker, der ville besvare mit spørgsmål ved at sige, at de havde brug for Guds hjælp, men han må have virket langt væk. Så kom Jesus gående på vandet, og de blev endnu mere bange, for nu troede de, at et spøgelse var kommet for at hjemsøge dem. De havde endnu ikke indset, at Jesus er Guds søn. Jesus er Gud. Men da Jesus kom, stillede han stormen. Så vidste de det, og de “bøjede sig ned for ham og sagde: ‘Sandelig, du er Guds søn’ ”. I kender dette billede godt, men jeg vil foreslå, at det ville være en god idé, hvis vi alle kommer og ser på det i stilhed et par øjeblikke efter messen, så hvis du har et par minutter, så gå ikke lige ud, men kom og knæl tæt på vinduet og se blot og sig de ord, disciplene i båden sagde den nat: ‘Sandelig, du er Guds søn’.

Den første læsning er også meget kraftfuld i dag. Elias er kommet til det hellige bjerg, der hedder Horeb, fordi han leder efter Gud. Han er ikke sikker på, hvor Gud er. En stemme fortæller ham at stå uden for hulen i Herrens nærhed. Men hvor er Herren? En kraftig vind kommer, ligesom den, der skræmte disciplene på søen, men Herren er ikke i vinden. Han er heller ikke i jordskælvet eller ilden. Til sidst indser Elias, at Herren er i en mild brise. Herren kommer ikke med larm eller vold eller ild; Han skaber ikke et jordskælv i vores liv. Ligesom Elias gjorde, finder vi Herren i de stille øjeblikke, i stilhed.

Derfor er det godt at gøre vores kirke til et roligt sted. Glem ikke, at der er andre mennesker, der leder efter Gud, når de kommer her. Det er ikke kun dig. Så for at hjælpe dem til at finde Gud, og for at hjælpe dig selv til at finde Gud, er det godt at være stille, virkelig stille, når du kommer i kirke, dels for din egen skyld, men også for andre menneskers skyld. Vi kan hjælpe hinanden med at opdage Gud ved den måde, vi opfører os på, når vi kommer herind. Vær stille, så du kan høre Gud, og så andre også kan høre Gud.

P. Peter

 

 

Share This