Skírhósdagur

10.04. 2023 | Prædika

 

Ved denne Messe skal præsten prædike om tre temaer: eukaristiens oprindelse, præstedømmets oprindelse og Herrens befaling om at “elske hinanden, som jeg har elsket jer”. Historien om den jødiske påske og Paulus’ beskrivelse af, hvad der sker ved messen, fortæller os tydeligt, hvordan eukaristien begyndte. Den sidste nadver, som vi husker ved denne aftens messe, er den første Messe, Herren fejrede med sine apostle, og dette har traditionelt været forstået som begyndelsen på det kristne præstedømme. Herren bad også sine apostle om at elske hinanden, som han havde elsket dem. Jeg vil gerne hjælpe jer med at tænke over det, men ikke på den måde, vi ofte gør.

For femogtres år siden holdt Pastor Primo Mazzolari, en italiensk præst fra bispedømmet Cremona, en prædiken ved messen på skærtorsdag, some er blevet læst af titusindvis af mennesker siden da. Jeg tror, folk har ledt efter det, fordi de har hørt, at det virkelig kan udfordre os. Det handler om Judas, men – endnu vigtigere – det handler om, hvordan Jesus tænkte på manden, der forrådte ham.

Lad mig gentage en del af Pastor Primos prædiken. “Stakkels Judas. Jeg ved ikke, hvad der gik gennem hans hoved…. Jeg vil ikke forsøge at forklare det, men jeg vil med glæde bede jer om at vise lidt medlidenhed med vores stakkels bror Judas. Skam dig ikke over at kalde ham din bror. Jeg skammer mig ikke over at gøre det, for jeg ved, hvor ofte jeg har forrådt Herren; og jeg tror heller ikke nogen af jer burde skamme sig over ham. Hvis vi kalder ham vores bror, taler vi sammen sprog som Herren. Da han modtog forræderens kys i Getsemane, svarede Herren med ord, vi ikke skulle glemme: “Ven, gør hvad du kom for at gøre…. Forråder du Menneskesønnen med et kys?”

“Ven! Dette ord taler til jer om Herrens uendelige ømhed…. I den overste sal havde han sagt til dem ‘Jeg kalder jer ikke længere tjenere, men venner’. Apostlene blev Herrens venner: gode eller ej, gavmilde eller ej, trofaste eller ej, de forbliver hans venner. Vi kan forråde Kristi venskab, men Kristus forråder os aldrig; selv når vi ikke fortjener det, selv når vi vender os mod ham, selv når vi fornægter ham, foran hans øjne og hans hjerte, er vi altid Herrens venner. Judas er Herrens ven, selv i det øjeblik, hvor han med et kys forrådte Mesteren….

“Scenen ændrer sig i morgen eftermiddag… og I vil se, at der er to stilladser, Kristi kors og et træ, hvor forræderen hængte sig. Stakkels Judas. Vor stakkels bror. Den største synd er ikke at sælge Kristus, men fortvivelse….

“Stakkels Judas. Et kors og et hængt mans træ. Søm og et reb. Prøv at sammenligne disse to slutninger. I vil fortælle mig, ‘Nå, de dør begge’. Men jeg vil gerne spørge jer, hvilken død I ville vælge, på korset som Kristus, med Kristi håb, eller hængende, desperat, uden fremtid….

“Før vi fortsætter med messen, vil jeg gentage Kristi handling, idet jeg vasker fødderne på mennesker, der repræsenterer Herrens apostle blandt os og kysser disse fødder, tillad mig et øjeblik at tænke på den Judas, jeg har i mig, den Judas du har i dig, måske. Og tillad mig at bede Jesus, Lidende Jesus, der accepterer os, som vi er, tillad mig at bede ham, som en påskenåde, om at kalde mig sin ven”.

Fr. Peter

 

 

Share This