22. søndag i den ordinære tid

4.09. 2023 | Prædika

 

1 L: Jeremias 20:7-9  ;  2 L:  Róm 12: 1-2  ;  Evan: Matt 16: 21-27

 

“Den, der ønsker at redde sit liv, vil miste det, men den, der mister sit liv for min skyld, vil finde det”.

Som vi ved, er der mange måder at tilbringe vores dage på. Vi kan beslutte at leve, eller vi kan bare eksistere…

Gennem de stærke ord, som du hørte for et par sekunder siden, viser Jesus vejen til at leve i fylde: i fuldt fællesskab med ham, med hans lære og med Gud; ikke i egoismens mørke og kulde.

Det er et kald til livet! Og det er også et kald til at vælge.

“Vælger du virkelig at tage imod mit kors? Nogle gange vil det være svært, men mit kors vil undervejs og til sidst give dig den fulde sandhed om livet og om dig selv.” Faktisk minder korsets form os også om de to grundlæggende dimensioner i vores natur: den fysiske og den åndelige. Kristi kors taler til os og taler også om os.

“At miste sit liv for at finde det” burde være et paradoks. Det betyder, at hvis vi forstår, at vi ikke ejer vores liv, så kan vi begynde at blive kunstnere i vores liv.

En rigtig kunstner laver faktisk ikke et maleri eller en skulptur for pengenes skyld, men af kærlighed; for det er under arbejdet, når han “mister” tid på sit kunstværk, at han virkelig finder meningen med sit liv og en følelse af frihed.

Ja, Jesu ord er et kald til frihed: friheden til at være, hvad vi er, friheden til at sige “nej” til alle de forskellige afhængigheder, der slavebinder vores liv, friheden til at donere vores liv som en gave, nøjagtig på samme måde som vi som gave modtager vores liv som en gave.

Mange mennesker bruger hele deres liv på at akkumulere penge i den illusion, at penge vil redde dem. Sikke en tragisk illusion! De bruger hele deres liv på at spare penge i stedet for at tænke på deres endelige frelse.

Vi ved alle, at materielle goder kan hjælpe os til at leve bedre, men – og dette er Jesu ord – “Hvad ville det gavne en at vinde hele verden og miste sit liv?”. Hvilken fortjeneste vil han have, hvis han i sidste ende mister meningen med sit liv?

Jeg vil slutte af med at minde jer om en sjov, men meget klog sætning, som pave Frans sagde for nogle år siden: “Jeg har aldrig set en flyttebil følge et begravelsesoptog”…

Pater Bruno Mollicone

 

 

Share This