4. sunnudagur eftir páskadag

1.05. 2023 | Prædika

 

1.L.: ApG 2,14a.36-41; 2.L.: 1 Pet 2,20b-25. Ev.: Joh 10,1-10.

Det er en velsignelse at besøge det hellige land Palæstina, Jordan og Israel, for når du er der, kan du se mange af de steder og de ting, som er nævnt i skrifterne, vi læser, hver gang vi kommer sammen i kirken for at tilbede Gud. Jeg forstod aldrig dagens evangelium, før jeg var på en bjergskråning i Israel og kiggede ned på brede, grønne græsgange. På nogle marker var der ringe af sten med mure på knap en meter høje og en spalte omkring en meter bred. Hver ring af sten var en fårefold – en seyðabyrgi eller seyðarætt – et sted, hvor en hyrde kan samle sit flok for natten. Der er ikke for mange af dem, men de er ikke for langt fra hinanden, så en hyrde kunne nemt bestemme, hvor han skal tage sin flok med hver nat.

Hvis jeg har forstået tingene rigtigt, står hyrdene i det hellige land på ringen af sten, hvor kløften er. De har posede bukser, så når deres dyr kommer ind i fårefolden, gnider de sig mod hyrdens bukser, så hans tøj begynder at lugte som hans dyr. Det er en af de måder, hyrder og deres dyr genkender hinanden på: Efter et stykke tid lugter de virkelig af hinanden. For ti år siden blev præster over hele verden overraskede, da pave Frans fortalte os, at vi skulle lugte som vores får. Han fortalte præster og biskopper, at vi ikke skulle forlade vores sogne eller vores bispedømmer for ofte. Vi burde bruge mere tid sammen med vores får, ligesom de hyrder, som Jesus kendte. Hvis vi lugter som vores får, er det et tegn på, at vi bruger tid sammen med dem, og forhåbentlig et tegn på, at vi kender dem, og de kender os.

Den anden måde dyr genkender deres hyrde på er, at de kender hans eller hendes stemme. Man kan ofte se får og geder løbe, når hyrden kalder. De ved, at hyrden er der for at passe dem, så hvis han eller hun råber, ved de, at det bedste er at følge efter, enten for at spise eller drikke, eller at gå hen til fårefolden, hvor de skal sove den næste nat. Hvis de følger en stemme, de ikke kender, kan de blive stjålet eller endda dræbt, men hvis den hyrde, de kender, kalder dem, ved de, at de er i sikkerhed, og de ved, at han eller hun vil passe på dem.

Dette er forholdet Jesus har til de mennesker, der følger ham. Han fortæller dem, at han er deres hyrde, og han er sikker på, at de vil følge ham, og han giver et vidunderligt løfte: “Tyven kommer kun for at stjæle og dræbe og ødelægge. Jeg er kommet for at de skal hav liv og det fuldt ud”. I det kristne samfund kaldes ledere ofte for hyrder eller ‘pastorer’; vi håber – og Jesus selv håber – at vores ledere vil opføre sig, som han gjorde, og at de vil ønske de samme for deres får, som han gør. Bed for lederne i vores kirke. Pave Frans er ved at blive gammel og skrøbelig, men han er stadig fuld af energi. Selv da han lå på hospitalet lige før påske, døbte han en baby der. Vi beder for pave Frans og for vores biskop, Czesław Kozon, ved hver messe, men det er en god idé også at inkludere dem i vores private bønner. Det er også en god idé at bede for de præster, der er blevet sendt for at tjene jer. Hvis du er kommet til mig til skriftemål, vil du vide, at jeg altid beder alle, der kommer, om at bede for mig, og når folk fortæller mig, at de ikke ved, hvad jeg mener, siger jeg: “bed Gud om at hjælpe fader Peter til at være en god præst”. Jeg har bedt folk om det i næsten seksogfyrre år, og jeg vil altid bede folk om at bede for mig på den måde.

Pater Peter

 

Pater Peter talte for nylig med biskop Czesław om lempelsen af COVID-begrænsningerne.

Han informerede ham om, at vi kan vende tilbage til en normal brug af vievand.

Med hensyn til spørgsmålet om den hellige nadver sagde biskop Kozon, at der på et møde i præsterådet blev truffet en beslutning om, at personer, der er til stede ved messen, når antallet er meget lille, kan få tilbudt den hellige nadver fra kalken såvel som fra værten. Vi vil fortsat have hellig nadver fra kalken ved messerne i Kerit, men vil ikke have det ved messerne i Mariukirkjan indtil videre. Dette kan ændre sig i fremtiden.

 

 

Share This