5 sunnudagur í føstu

27.03. 2023 | Prædika

 

1.L.: Ez 37,12b-14;    2.L.: Rom 8,8-11.   Ev.: Joh 11,1-45

Vi har lige hørt Johannes fortælle os, hvad der skete, da Jesus gik med sine disciple til Betania for at besøge Lazarus og hans søstre, Martha og Maria. Jeg tror, det er den vigtigste evangeliehistorie, vi nogensinde kommer til at høre. Det er også svært at forstå, hvad Jesus sagde til Martha. Jeg tror, at det at forklare evangeliet, vi lige har hørt, kan være den sværeste udfordring, en prædikant kan have. Jeg håber, at Gud hjælper mig at finde de rigtige ord i dag. Jeg vil forsøge at sige mindre end normalt, og jeg håber, jeg kan finde en enkel måde at forklare noget meget vigtigt på.

Evangelierne blev skrevet på græsk. På græsk er de to måder at forstå ‘livet’ på; hvis du ved det, er det lettere at forstå, hvad Jesus sagde til Martha, da de talte om hendes bror, Lazarus’ død. Jesus siger noget meget vigtigt om sig selv: “Jeg er opstandelsen og livet”. Så siger han noget, der virker umuligt: “den, der tror på mig, skal leve, om han end dør. Og enhver, som lever og tror på mig, skal aldrig i evighed dø”. “Eg eri uppreisnin og lívið; tann, sum trýr á meg, skal liva, um hann so doyr; og hvør tann, sum liver og trýr á meg, skal aldrig um ævir doyggja”. Hvad kan det betyde?

Jesus taler om at leve og dø på to måder. Den første måde er det, vi kalder ‘biologisk liv’, det liv, vi deler med ethvert andet menneske. På græsk hedder det βιος (bios). Jesus ved, at live for os alle vil ende; det biologiske liv for Lazarus, Marthas bror, var netop nået til sin naturlige afslutning. Men når Jesus beskriver sig selv som “opstandelsen og livet”, taler han om en anden slags liv: ζωη (zoe), som er evigt liv. Det betyder ikke kun ‘liv, der varer evigt’, men det guddommelige liv, som Jesus kan give os, det liv, vi modtager gennem troen og gennem sakramenterne, en anderledes livskvalitet, som begynder nu, længe før vores biologiske liv slutter. Så en anden måde at høre, hvad Jesus lovede til Martha, er denne: “hvis nogen tror på mig, selv om hans biologiske liv er til ende, har han stadig et andet liv, evigt liv, og den, der har det evige liv, som jeg har givet ham, kan mister det aldrig, men bevarer det liv for evigt”.

Jen håber, det giver mening. Det er centrum for vores kristne religion. Du og jeg dør – biologisk. Alle mennesker vil dø biologisk. Men Jesus tilbyder os en anden form for liv, som Gud tillader os at have allerede nu, og det liv – evigt liv – kan aldrig ende. Spørgsmålet er: tror du på, hvad Jesus sagde til Martha? Kun du kan svare på det spørgsmål.

 

P. Peter Fleetwood

 

 

 

 

 

Share This