3. sunnudagur í føstu

14.03. 2023 | Prædika

 

1.L.: 1 Mos 12,1-4a; 2.L.: 2 Tim 1,8b-10. Ev.: Matt 17,1-9.

Vi kan lære noget meget vigtigt af dagens evangelium. Faktisk kan vi lære mange ting af det bemærkelsesværdige møde mellem Jesus og kvinden ved Jakobs brønd i Sykar, som er byen Nablus, i det palæstinensiske distrikt kendt som Vestbredden. Dette er nok den vigtigste samtale i Bibelen.

Jesus går til brønden ved den sjette time, med andre ord ved middagstid. Det er den varmeste del af dagen. Johannes fortæller os at han er træt, og vi lærer af kvinden, han møder, at han ikke har nogen spand, så han er glad, da hun kommer for at hente vand op af brønden. Jesus er tørstig; han beder kvinden om at give ham noget at drikke. Men så forklarer han, at han har vand, some kan blive en kilde inde i et menneske. Han tilbyder kvinden livets vand. Men han bede hende om at hente sin mand; faktisk ved han, at den mand, hun bor sammen med, ikke er hendes mand, og at hun har haft fem mænd. Kvinden er så forbløffet, at hun efterlader sin vandkrukke ved brønden og løber hen for at fortælle folk i byen om Jesus: ‘Kom og se en mand, som har fortalt mig alt, hvad jeg nogensinde har gjort’. Hun er overbevist om, at Jesus er Messias.

Den vigtige lektie er, at Gud ved alt om os. Det er godt at høre i fasten, for i denne tid opfordres vi til at vende os bort fra synden og tro på evangeliet. Vi opfordres til at gøre brug af skriftemålet. Men husk, at kvinden ved brønden ikke fortalte Jesus om sig selv og sine synder: han kendte dem alle. Når vi bekender vores synder for en præst, er han ikke rigtig interesseret i detaljerne. Han glæder sig over, at vi har besluttet at vende os bort fra synder og forsøge at leve efter det, Jesus lærer os i evangeliet. Ligesom Jesus ikke havde brug for, at kvinden fortalte ham om sig selv, behøver Gud ikke at høre om vores synder. Han ved det allerede. Vi forsøger at fortælle præsten om alle vores fejl og mangler, men det er ikke for ham eller for Gud. Det er for os. Det er en udøvelse af ydmyghed. Det overbeviser os også om, at vi stoler på Gud og Guds løfte om at tilgive vores synder. Den vigtige lektie i dagens evangelium er, at Jesus ikke sender kvinden væk. Han ønsker, at hun skal vide, at han kan gøre hendes åndelige liv komplet. Livets vand vil blive som en kilde i hende, der vælder med vand til evigt liv. Og han tilbyder at ændre os på samme måde.

P. Peter Fleetwood

 

Les restina av hugleiðingunum hjá Fr. Peter (á enskum): HIGAR

 

 

 

 

Share This