7. Alm. søndag

20.02. 2023 | Prædika

 

1.L.: 3 Mos 19,1-2.17-18; 2.L.: 1 Kor 3,16-23. Ev.: Matt 5,38-48.

Nogle gange ser det ud til, at Jesus spørger meget af os. Han kan være en meget krævende lærer. I dag svarer han for eksempel på et spørgsmål, som ingen havde stillet ham. Spørgsmålet er, “hvordan kan vi være børn af vor Fader i himlen?” Det svar Jesus gav sine disciple var, at det ikke var nok at adlyde de regler, de havde lært som børn. Han forventer mere af os. Det de havde lært var “øje for øje og tand for tand”. Med andre ord, hvis nogen skader dig eller din ejendom, har du ret til at svare hende eller ham på samme måde. Men det var ikke det, den lov oprindelig betød. Det er kendt som lex talionis, eller loven om gengældelse, ifølge hvilken en straf skal ligne den oprindelige lovovertrædelse. Men det var en lov, der skulle moderere hævn. Det begrænsede den måde, vi reagerer på, når nogen skader os eller vores familie eller vores ejendom. Det gav folk ret til at gøre gengæld, men ikke mere. I sin enkleste form betød det, at hvis nogen gjorde dig blind på det ene øje, kunne du gøre det samme mod ham, men ikke mere. Du kunne ikke gøre ham blind på begge øjne. Hvis nogen slog en af dine tænder ud, kunne du slå en af hans tænder ud, men kun én. Hvis nogen stjal dit får, betød denne lov, at du kunne kræve et får til gengæld – men kun ét. Jesus og sine disciple var blevet opdraget med den samme lære, de samme regler, så han forstod præcis, hvordan de var blevet lært at opføre sig, men her udfordrer han tanken om at gøre gengæld. Han beder os om ikke at adlyde vores naturlige instinkt, ikke at kræve vores rettigheder hele tiden, men at gå ud over vores rettigheder i kærlighed.

Han minder sine disciple om, at de er blevet bedt om at elske deres næste, men at hade deres fjende. Men han beder dem om at gå ud over den lære; Han beder dem om at elske deres fjender. Den eneste måde at forstå dette på er at spørge dig selv, “har jeg nogen fjender?” Du skal give et sandfærdigt svar. Du tror måske, du ikke har nogen fjender nu, men hvad med dit tidligere liv? Har du nogensinde haft en fjende? Jeg formoder, at en person, der har skadet dig eller din familie eller din ejendom, i en så alvorlig grad, at du ikke kan tilgive dem. Er det nogensinde sket for dig? Jesus fortæller os, som han fortalte sine disciple, at hvis vi ønsker at blive kaldt Guds børn, skal vi lære at tilgive mennesker, der har gjort forfærdelige ting mod os. Vi er nødt til at lære at elske dem.

Fr. Peter Fleetwood

Les restina av hugleiðingunum hjá Fr. Peter (á enskum): HIGAR

 

 

 

 

Share This