6. alm. Søndag

13.02. 2023 | Prædika

 

1. læsning: Siraks bog 15, 15-20;  2. læsning: 1 Kor 2, 6-10;  Evang.: Matt 5,17-37

I går var det ti år siden, at Pave Benedikt den sekstende læste en erklæring, hvori han sagde, at han skulle trække sig tilbage som biskop af Rom og som pave. Han kom med meddelelsen ved en rutinemæssig ceremoni, hvor paven godkender navnene på personer, der på et tidspunkt vil blive kanoniseret og erklæret helgener. For de fleste mennesker var pave Benedikts meddelelse en overraskelse, for nogle et frygteligt chok. Men han havde truffet forberedelser: to måneder tidligere havde han udnævnt monsignor Georg Gänswein, sin private sekretær, til præfekt for den apostolske husholdning og forfremmet ham til ærkebiskop. Han lavede også andre ændringer, men kun få mennesker lagde mærke til det.

Hvad der er meget mere betydningsfuldt er datoen, hvor pave Benedikt fremsatte sin meddelelse. Det var den ellevte februar, festen for Vor Frue af Lourdes, som også er den årlige verdensdag for de syge. Folk, der ofte så pave Benedikt, havde bemærket, at det var blevet sværere og sværere for ham at bevæge sig rundt om alteret ved messen i Sankt Peters basilikaen. Han havde problemer med synet og med balancen. Faktisk meddelte pave Benedikt, at han ikke længere havde styrke i sind og krop “til at regere Peters skip og forkynde evangeliet”; han sagde: “Jeg har måttet erkende min manglende evne til at opfylde det embede, der er betroet mig”. Han fortalte dybest set verden, at han var for syg at fortsætte. Han var sådan en ydmyg mand, at han besluttede, at det var på tide for kardinalerne at finde en anden, der kunne udføre denne tjeneste.

I dag er den nærmeste søndag til verdens sygedag, så jeg besluttede at tilbyde de syges salvelse til enhver af jer, der tror, at I vil få gavn af det. Om få minutter skal jeg stå foran alteret med olie velsignet af biskop Czesław i katedralen i København sidste år. Han velsigner tre slags olie: katekumenolie, som bruges i dåben, olien til konfirmationen, som kaldes krisam, og de syges olie. Jeg vil salve dig på panden og på dine håndflader. Jeg kan bede bønnen på dansk eller engelsk. Alt du skal gøre er at svare “Amen”. Hvis du ikke modtager syges salvelsen, håber jeg, at du vil bede for de mennesker, som bliver salvet med den hellige olie. Du skal blot bede Gud om at helbrede dem.

Fr. Peter Fleetwood

 

Trýst á hesa leinkjuna, Pavens budskab til Verdensdagen for de syge 2023 har tú kanst lesa meira um boðskapirnar hjá Frans páva um heimsbønardag teirra sjúku.

 

Share This