Herrens Fremstilling i Templet

6.02. 2023 | Prædika

 

1. læsning: Mal 3,1-4 – 2. læsning: Hebr 2,14-18 – Evangelium: Luk 2,22-40

I slutningen af det fjerde århundrede valfartede en kvinde ved navn Etheria til Jerusalem. Hun skrev en dagbog og beskrev ceremonierne der. I de dage fejrede kristne Jesu fødsel på helligtrekongersfesten; fyrre dage senere var der en enorm procession i Jerusalem, som fejrede Herrens fremstilling i templet. I den vestlige kirke fejrer vi højtiden den anden februar, fyrre dage efter jul – den femogtyvende december, dagen hvor vi fejrer Jesu fødsel. I begyndelsen af den ottende århundrede bestemte pave Sergius, at der skulle være et lysoptog på denne dag; siden da har mange mennesker kaldt denne fest for Kyndelmisse.

Nogle mennesker kalder dagens fest for Marias Renselse. Hvorfor det? Moseloven lærer, at hvis en kvinde føder en dreng, anses hun for at være uren i syv dage, hvorefter drengen skal omskæres. I de næste treogtredive dage må hun ikke røre ved noget helligt eller gå ind i helligdommen. Hvis hun har en datter, anses hun for at være uren i fjorten dage og skal holde sig væk fra hellige ting og fra helligdommen i seksogtres dage. Ved slutningen af denne tid skal moderen bringe et lam til templet som brændoffer, og hun skal også ofre en due eller en turteldue, så hun kan bleve renset. Hvis hun ikke er rig nok til at give et lam, kan hun medbringe et par turtelduer eller to duer, en som brændoffer og en til rensning. Det er, hvad der sker i dagens evangelium.

Maria og Josef var sandsynligvis ikke rige nok til at tage et lam med, så de ved, at de skal medbringe et par turtelduer eller to duer, Josef måtte også tilbyde præsten fem sekel for at “indløse” sin første son. Dette er en påmindelse om den tid, hvor egypternes første sønner alle blev dræbt, men de første sønner af israelitterne blev skånet. Da præsten modtog de fem sekel, præsenterede han barnet for Herren, og derfor kaldes dagens højtid Herrens fremstilling. Når vi beder rosenkransen, er den fjerde glædesfulde rosenkrans fremstillingen i templet. Selvom Jesus er Guds søn, er hans forældre fromme jøder, så de gør for deres søn, hvad alle praktiserende jødiske forældre ville gøre. De fremstiller ham for Herren.

Fr. Peter Fleetwood

Les restina av hugleiðingunum hjá Fr. Peter (á enskum): HIGAR

 

Share This