Sankt Ansgars fest

30.01. 2023 | Prædika

 

Hvert sogn i Bispedømmet København mindes i dag vores skytshelgen, Sankt Ansgar. Vi fejrer hans festdag som en højtid; og en højtide er den vigtigste slags festdag i den katolske kirkes liv. De højtidelige fejringer, vi har hvert år, er en særlig måde for os at ære den velsignede treenighed, vigtige begivenheder i vor Herre Jesu Kristi liv samt hans død og opstandelse, Guds Moder, Alle Hellige, Alle Sjæle, skytshelgen for en menighed, skytshelgen for et stift og landets skytshelgen. Hver søndag er også en højtid. Det faktum, at Sankt Ansgars fest er en højtid, fortæller os, at det er en af de vigtigste datoer i den katolske kirkes kalender i Bispedømmet København.

Hvis vi ser tilbage på den hellige Ansgars liv, opdager vi, at han var en hellig og god mand. Han levede et meget strengt bodsliv: han bar en hårskjorte, levede hovedsagelig af brød og vand og var virkelig storsindet over for fattige mennesker. Men vi må også erkende, at hans mission til de nordiske lande ikke var en succes. Da jeg spurgte biskop Kozon, hvad vi kan lære af Sankt Ansgars liv, svarede han, at det er vigtigt at anerkende hans udholdenhed. Han var en fransk munk, der blev udnævnt til biskop i Nordtyskland af kong Ludvig, og derefter gjorde pave Gregor den Fjerde ham til sin legat for de nordlige lande. Han måtte arbejde hårdt for at organisere kirken i Hamborg og Bremen, og havde derfor næppe tid til at tage nordpå til de lande, hvor han skulle indføre kristendommen. Han havde begrænset succes i Danmark og Sydsverige. Det egentlige missionsarbejde blev udført meget senere af andre.

Fr. Peter Fleetwood

 

Les restina av hugleiðingunum hjá Fr. Peter (á enskum): HERE

Biskoppens prædiken, Ansgars fest den 29. januar

 

 

 

Share This