Herrens Åbenbarelse

9.01. 2023 | Prædika

 

Disse uger er fulde af særlige festligheder i kristne samfund. Vi fejrede jul for to uger siden, den femogtyvende december, men katolikker i øst og de ortodokse kirker fejrede jul i går. Festen, vi fejrer i dag, er Herrens Åbenbarelse, og i morgen, hvis du deltager i messen, kan du deltage i fejringen af Herrens dåb. Alle disse højtider handler om den måde, Gud åbenbarede, at Jesus er Gud født som mennesket, Emmanuel, Gud-med-os, Nationernes Lys. I disse dage er der tre fester, men oprindeligt var der kun én, Herrens Åbenbarelse. Kirken tilbyder os tre fester for at understrege, hvem Jesus virkelig er, og for at bede os om at tro det mere og mere hvert år. Lad os bede for os selv, for hinanden og for vores familier, så vi alle må blive stærkere i vores tro på Jesus Kristus.

Herrens Åbenbarelse er traditionelt fejringen af ankomsten af tre vise mænd fra Østen, muligvis fra Persien eller måske endda længere væk. De kan have været præster, men de var bestemt astrologer, mænd der så på stjernerne og planeterne og ledte efter tegn på Guds aktivitet. Gennem århundrederne har der været mange historier om, at de fulgte en stjerne, som førte dem til Betlehem. De troede, at Gud brugte denne stjerne til at hjælpe dem med at finde noget eller nogen. De kom ikke tomhændede. Hver af dem havde en gave til Jesus, og hver gave viser os, hvem de troede, Jesus var. Guld er et tegn på, at de vise mænd troede, at Jesus er en konge. Den sidste søndag i kirkeåret fejrer vi vores tro på, at Jesus Kristus er universets konge. Røgelse er et tegn på, at de vise mænd troede, at Jesus er Gud, fordi røgelse bruges i templer og kirker for at minde os om, at Gud er der. Myrra er et tegn på, at de vise mænd troede, at Jesus er et menneske, fordi det er noget, der bruges til at forberede de døde til deres begravelse. Så det, som de vise mænd gav Jesus, er tegn på, at de troede, at han er en konge, han er Gud og samtidig er han menneske. De faldt på knæ og tilbad ham som deres Herre og deres konge.

Fr. Peter Fleetwood

You may read the extended Homily in English HERE

 

Share This