Søndagsprædiken: Advent I

28.11. 2022 | Prædika

 

Godt nytår! Det er vores første messe i det kristne år, for i dag er det første søndag i advent. Vi er begyndt endnu et år i vores liv som tilhængere af Jesus Kristus i den katolske kirke. Ordet “advent” fortæller os, at der kommer nogen, åbenbart Jesus selv. De fleste vil sige, at advent er den periode, hvor vi forbereder os på at møde Jesus, barnet hvis fødsel vi faktisk skal fejre juledag. Men adventstiden er delt i to. Den første varer indtil den sekstende december; bønner og læsninger i messen for de dage viser, at kirken beder os om ikke at forberede os til fejringen af Kristi første komme som et barn, men til hans andet komme ved verdens ende, hvor han vil komme som en Konge, for at dømme verden of forene os og hele skabelsen med Gud, vores Skaber. I anden del af advent, de ni dage fra den syttende december til juledag, handler bønnerne og læsningerne i messen om Kristi fødsel i Bethlehem. Så vi bliver opfordret til at gøre to ting i løbet af denne sæson. Vores opgave er at forberede os for Kristi komme ved tidernes ende, og derefter forberede os til at fejre den første gang, han kom til os, i stalden i Bethlehem. Fasten er en tid med bod og renselse, men advent er anderledes; det er en tid med håb, ligesom de ni måneder, en kvinde skal forberede sig på sin babys fødsel.

Hvordan forbereder vi os til at møde Kristus ved verdens ende? Der er mange måder, men jeg vil tage jer tilbage til det, jeg blev undervist som barn, i en katolsk skole. Vi havde en lille Katekismus for den Kristne Lære, som er en bog med spørgsmål og svar om alle aspekter af livet som katolik. Vi skulle lære svarene, efter at vores lærere havde forklaret os spørgsmålene. Det bruges generelt ikke mere, men det indeholdt meget interessante oplysninger. I et afsnit om, hvordan vi bør organisere vores dag, fortæller katekismen os, at det er nyttigt at meditere hver dag, “for sådan var praksis for alle de hellige”. Det næste spørgsmål er naturligvis “Hvad skal vi meditere om?’ Svaret er: “Vi burde meditere over de fire sidste ting og over vor velsignede Herres liv og lidenskab”. Men hvad er de fire sidste ting? Svaret er: “Død, Dom, Himmel og Helvede”. Katekismen siger også, at vi efter vores aftenbøn skal beskæftige os med tanker om døden og give dagens sidste tanker til vores korsfæstede Frelser.

Nogle af disse ord kan lyde ret underlige for folk i dag, men formålet var at opmuntre os til at tænke hver dag over målet med vores liv. Vi blev bedt om at kontrollere, at vi gjorde vores beste for at leve et godt liv, og vi blev bedt om aldrig at miste Gud af syne.

Fr. Peter Fleetwood

 

The extended English version of the Homily is available here.

Klik på linket for at downloade:  Advent 22 readings (English; Faroese; Danish)

 

 

Share This